Skip links

Splitsko-dalmatinska županija skriva podatke o koncesijama

„Neodgovorno i netransparentno dodjeljivanje koncesija na pomorskom dobru u Splitsko-dalmatinskoj županiji poprimilo je enormne razmjere, a posljedicama tako lošeg upravljanja danas svjedočimo duž cijele obale, kao i na otocima“, istaknula je vijećnica Centra Gorana Rosandić, dodajući da se koncesije dijele u HDZ-ovoj butigi, čiju adresu i radno vrijeme ima samo ‘elita’ s debelim vezama. Dok Rosandić upozorava da već tjednima bezuspješno pokušava nabaviti dokumentaciju o lokacijskoj dozvoli za plažu Romana pored Makarske, glavni tajnik stranke Igor Skoko podsjeća da Županija pola godine ne daje na uvid ugovor o koncesiji na splitskim Benama.

Neodgovorno i netransparentno dodjeljivanje koncesija na pomorskom dobru u Splitsko-dalmatinskoj županiji poprimilo je enormne razmjere, a posljedicama tako lošeg upravljanja danas svjedočimo duž cijele obale, kao i na otocima. Iz dana u dan na površinu izlaze novi slučajevi nepovratne devastacije obale, kroz bespravne gradnje i sumanuta nasipavanja plaža, pogubnih za ekosustav. Primjera je mnogo, od otoka Drvenika Velikog i nasipavanja stotina tona šljunka u uvali Krknjaši, preko Dugog Rata, potpune betonizacije Vruje, Krvavice pa sve do Makarske i ‘uređenja’ plaže Romana“, upozorila je na konferenciji za medije predstavnica Centra u Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinske županije Gorana Rosandić.

Istaknuvši da već tjednima pokušava nabaviti dokumentaciju vezanu uz izdavanje lokacijske dozvole za plažu Romana u Makarskoj, Rosandić je kazala da javnost nema uvid u sve suglasnosti i posebne uvjete koje takva dozvola mora sadržavati.

„Dokumenti se nalaze u uredu u Makarskoj, ali ih Splitsko-dalmatinska županija odbija objaviti javno na svojim stranicama. Nejasno je zašto, ako ništa ne skrivaju, a čini se da će zadnju riječ u ovom slučaju imati DORH. Podsjetit ću i na plažu Krvavica blizu Makarske, koja je bespovratno uništena nasipanjem građevinskim materijalom i zemljom. Danas se to popularno naziva dohrana plaže jer to puno bolje zvuči nego trajna devastacija. A sama plaža se zapravo širi, da bi se dobila veća površina koja se onda daje u koncesiju. Te koncesije dijele se u HDZ-ovoj butigi, čiju adresu i radno vrijeme ima samo ‘elita’ s debelim vezama“, kazala je Rosandić.

Glavni tajnik Centra Igor Skoko podsjetio je pak da im Splitsko-dalmatinska županija još uvijek nije dala na uvid ugovor sklopljen s koncesionarom na Benama, upozorivši da su prošla gotovo dva mjeseca od kada je povjerenik za informiranje Županiji naložio da riješi zahtjev za pristup informacijama, upućen 29. prosinca prošle godine.

„Pola godine skriva se ugovor između županije i koncesionara na području uvale Bene, tvrtke National d.o.o. Ovaj slučaj eksplicitan je primjer prisnog, odanog prijateljstva Keruma i HDZ-a, utemeljenog na zajedničkom afinitetu prema gradskoj i državnoj imovini, kao ‘besplatnom’ sredstvu za ostvarivanje privatnih interesa. Sporna koncesija na Benama tema je od koje nećemo odustati jer ona prikazuje i obuhvaća baš sve elemente HDZ-ovog modela upravljanja, na svim razinama. Taj je model uvijek isti i može se preslikati na sve čega su se u Splitu, županiji, ali i u cijeloj Hrvatskoj ikada dotakli, a karakteriziraju ga nered, netransparentnost, korupcija, skrivanje informacija i kršenje zakona. Bene pripadaju građanima Splita i oni imaju pravo znati pod kojim uvjetima netko na njima stvara profit. O Benama ćemo zato postavljati pitanja tijekom cijele predizborne kampanje, sve dok ne dobijemo potpune odgovore. Naš kandidat za gradonačelnika Ivica Puljak, će isto pitanje postaviti HDZ-ovom kandidatu na prvom idućem sučeljavanju – ako se kandidat HDZ-a uopće pojavi. Silno nas zanima i kako bi on riješio ovaj problem sa županijom koja protuzakonito skriva podatke o koncesijskom ugovoru, a kojom upravlja baš njegov politički sponzor, stranka osuđena za korupciju“, rekao je Skoko.