Skip links

Puljak na predstavljanju izbornog programa: “Broj županija treba smanjiti na trećinu”

Koalicija Rijeke pravde predstavila je danas u Zagrebu izborni program, a u okviru predstavljanja održane su dvije panel diskusije, o ekonomskim, poljoprivrednim i stambenim politikama te zdravstvenim politikama, borbi protiv korupcije, javnoj i lokalnoj upravi, kao i vrtićima.

Kako je tijekom rasprave istaknuo predsjednik Centra Ivica Puljak, broj županija treba smanjiti na trećinu, a njihove trenutne ovlasti prepustiti velikim gradovima, što će omogućiti najbolji razvoj gradskih urbanih sredina i izravno poboljšati svakodnevni život građana.

“Zbog ovlasti županija i države, gradovi su u apsurdnoj situaciji jer ne mogu upravljati onim što je na njihovom teritoriju. Grad Split tako nema izlaz na more, budući da pomorskim dobrom upravljaju država ili županije”, rekao je Puljak, dodajući da su sve inspekcije, bolnice i centri za socijalnu skrb državni, dok su srednje škole i domovi zdravlja županijski.

“Ako želimo uvođenje reda, potrebni su nam instrumenti kojima ćemo to uvođenje provesti. Zato bi država i županija trebale ‘spustiti’ svoje ovlasti gradovima, naročito velikim”, poručio je predsjednik Centra.