Skip links

Opasne ideje 3 u Splitu okupile niz stručnjaka

Treće izdanje velike konferencija Centra „Opasne ideje 3 – Sve dobro što ste oduvijek željeli Hrvatskoj, a nitko se nije usudio provesti“, u Splitu je u subotu okupilo niz stručnjaka koji su predstavili ideje za budućnost Hrvatske.

Kako je istaknuo gradonačelnik Ivica Puljak, politički opasne ideje su one koje su provedive i realne u životu jedne zajednice. „U Splitu smo imali opasnu ideju uvođenja reda u sve segmente. Građani su dva puta potvrdili da to žele i to zaista i radimo. Uveli smo javne natječaje koji su zaista javni i otvoreni svima, a uvođenje reda odnosi se jednako na sve, od najmanjeg kioska do najvećeg nebodera. Želimo da Split bude primjer onoga što se može napraviti u jednom gradu i nadamo se da ćemo sutra imati priliku to napraviti u cijeloj Hrvatskoj“, poručio je Puljak, istaknuvši da u Hrvatskoj postoje ljudi respektabilnih karijera koji su spremni svoje znanje uložiti u korist javnog dobra.

„Zahvalan sam sudionicima koji svoja hrabra razmišljanja stavljaju pred javnost. Želimo takvu hrabru i modernu Hrvatsku i s takvim ljudima želimo surađivati i raditi. To je naše obećanje Hrvatskoj koje smo najavili i sada ga pokrećemo“, kazao je predsjednik Centra.

 

Prema riječima osnivača portala Mirovina.hr i Srednja.hr Marka Matijevića, danas je opasno politički razmišljati o budućnosti Hrvatske i davati neke nove ideje. „Moja ideja je čuti iskre koje bi se mogle zapaliti i potaknuti ljude na promjenu i dugoročno razmišljanje o politici izvan okvira jednog mandata. To znači razmišljati o dugoročnim posljedicama nekih politika. Primjerice, naš mirovinski sustav danas je ovakav zbog nečeg što se dogodilo prije 30 godina. Danas snosimo posljedice tih odluka i nemamo neku alternativu osim razmišljati o tome što će biti za 30 godina, da bi nam bilo bolje nego danas“, poručio je Matijević, osvrnuvši se na isplatu energetskog dodatka za umirovljenike. „Jedna od stvari koju možemo napraviti je ne pomagati bogatim umirovljenicima s energetskim dodacima. Drugim riječima, treba nam imovinski cenzus kako bi se moglo pomoći onima kojima uistinu treba pomoć“, pojasnio je.

Podsjetivši da je nedavno najavila kandidaturu za gradonačelnicu Dubrovnika, odvjetnica Viktorija Knežević kazala je kako je spremna svoju energiju i znanje razmjenjivati s ljudima koje smatra politički iskrenima i potrebnima Hrvatskoj. „Sviđa mi se ono što Ivica Puljak, njegovi suradnici i stranka Centar rade u Splitu i čast mi je biti dio tima koji može podnijeti sve što je potrebno za bolju Hrvatsku pa ako treba, i plaćati monstruozne kazne. Nadam se da će Opasne ideje uskoro doći do Dubrovnika, ali da će do njega doći i promjene“, rekla je Knežević.