Skip links

Kreće najveći projekt u Splitu u posljednjih 45 godina

„ Ovo je važno za sve nas jer uređenje Žnjana, prostora velikog poput šest splitskih riva ili 31 nogometnog igrališta, čekamo od 1998. godine.  Za približno godinu dana ovdje će biti dječja igrališta, teniski, odbojkaški, nogometni i košarkaški tereni, teretana, amfiteatar za kulturna i glazbena događanja i mnogi drugi sadržaji koje će građani moći koristiti besplatno. Radimo podzemnu garažu, parkiralište, šetnicu i biciklističku stazu te 40 tisuća kvadrata zelenila“, istaknuo je Ivica Puljak, najavljujući realizaciju projekta.

Predsjednik stranke Centar, gradonačelnik Splita Ivica Puljak, najavio je da u Splitu počinju radovi na najvećem projektu u posljednjih 45 godina. Nakon uspješnog završetka procesa javne nabave za izvođača radova i nadzor, sada su se stekli svi preduvjeti za potpisivanje ugovora i početak radova.

„Sama činjenica da nije bilo žalbi govori o tome koliko je cijeli proces obavljen kvalitetno pa zahvaljujem i čestitam svima uključenima. Ovo je važno za sve nas jer uređenje Žnjana, prostora velikog poput šest splitskih riva ili 31 nogometnog igrališta, čekamo od 1998. godine.  Za približno godinu dana ovdje će biti dječja igrališta, teniski, odbojkaški, nogometni i košarkaški tereni, teretana, amfiteatar za kulturna i glazbena događanja i mnogi drugi sadržaji koje će građani moći koristiti besplatno. Radimo podzemnu garažu, parkiralište, šetnicu i biciklističku stazu te 40 tisuća kvadrata zelenila. Ova plaža bit će ponos Splita i jedna od najljepših plaža na cijelom Mediteranu“ istaknuo je Puljak.

Kako je dodao, ovaj projekt označava drugu fazu njegovog mandata, nakon što je prvu obilježilo uvođenje reda i sređivanje zatečenih problema. „Sada je započela faza početka realizacije velikih projekata od kojih je najveći Žnjan, projekt koji će promijeniti vizuru Splita i vrijedan je 45 milijuna eura, pojasnio je gradonačelnik. Govoreći o financiranju cijelog projekta, Puljak je napomenuo da je jedan dio osiguran iz proračuna, dok će se drugi dio osigurati kroz europski ITU mehanizam, za koji je proces u tijeku.

Podsjetimo, prostor Žnjana pod koncesijom obuhvaća čak 218 tisuća četvornih metara, a od toga se 123 tisuće četvornih metara odnosi na kopneni dio, dok morski obuhvaća 95 tisuća. Tijekom ljeta, prostor će se u najvećoj mjeri koristiti kao plaža za kupanje, no i tijekom cijele godine nudit će ogromnu količinu sadržaja za rekreaciju.

Uz tri dječja igrališta, tri otvorena teniska terena i dva otvorena terena za košarku, izgradit će se i tri cageball terena na otvorenom, kao i teren za odbojku. Također, Žnjan će dobiti i teretanu za vježbanje na otvorenom, skate park, dvije skakaonice za more te malonogometno igralište.

Kada je riječ o parkingu i drugoj infrastrukturi, podzemna garaža imat će 530 mjesta, dok je na parkiralištu predviđeno 451 mjesto. Osim toga, izgradit će se i nova priobalna šetnica s integriranom biciklističkom stazom dugom 1,5 kilometara. Projekt obuhvaća i izgradnju drugih popratnih sadržaja, poput sanitarnih čvorova, svlačionica, tuševa i servisnih građevina.

Na Žnjanu će se smjestiti i 11 paviljonskih ugostiteljsko-trgovačko-rekreacijskih građevina, otvoreni multifunkcionalni paviljon, otvorena pozornica, Trg kulture, Vodeni trg, Topografski trg i Trg 14 palmi. Oko 40,6 tisuća četvornih metara predviđeno je za zelenilo i zelene površine pod navodnjavanjem.