Skip links

Hrvatskom dominira stranačka država

„Ovakav zakon je samo još jedna kockica u HDZ-ovoj stranačkoj državi. Nedostaje još samo odredba da se oporbi imunitet ukida automatizmom pa da svi budu ušutkani“, poručila je saborska zastupnica Centra Marijana Puljak na konferenciji za medije, naglašavajući da predložene izmjene Kaznenog zakona predstavljaju ne samo napad na slobodu medija, nego i na pravo javnosti da bude informirana o procesima od javnog interesa, posebno onima koji se tiču korupcije.

„Hrvatskom dominira stranačka država. HDZ državu smatra svojim legitimnim plijenom i poduzima korake koji bi mogli ugroziti temelje demokracije i slobode govora u našoj zemlji“, kazala je na konferenciji za medije saborska zastupnica Centra Marijana Puljak, podsjećajući da je jedan prikaz takve stranačke države objavljen nedavno u Lideru, koji je istražio i utvrdio da od 74 državne institucije njih čak 39 vode članovi HDZ-a.

Govoreći o predloženim izmjenama Kaznenog zakona, koje uvode kazneno djelo “neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje” i predviđaju kaznu od tri godine zatvora za curenje informacija u istrazi, Puljak je ustvrdila da predstavljaju ne samo napad na slobodu medija, nego i na pravo javnosti da bude informirana o procesima od javnog interesa, posebno onima koji se tiču korupcije.

„Ovakav zakon je samo još jedna kockica u HDZ-ovoj stranačkoj državi. Nedostaje još samo odredba da se oporbi imunitet ukida automatizmom pa da svi budu ušutkani“, rekla je Puljak.

Novinarima se, naglasila je, ovim zakonom efektivno brani da imaju ijedan drugi izvor informacija osim HDZ-a. „Stranka koja je sama bila osuđena za korupciju, donosi Zakon koji štiti samu tu stranku i njene čelnike. Nema nikakve sumnje da su ove izmjene pokrenute i novo kazneno djelo uvedeno nakon što su iscurile sms poruke između Žalac i Rimac u kojima se spominje i inkriminira AP, Andrej Plenković. Namjera izmjena Zakona je sprječavanje objave informacija koje bi mogle kompromitirati političke aktere“, pojasnila je.

„U isto vrijeme HDZ imenuje glavnog državnog odvjetnika, a najveće šanse ima onaj koji pogoduje obitelji predsjednika zagrebačkog HDZ-a i ne šalje ih u zatvor kao što bi vjerojatno poslao sve druge građane. Sve to stvara atmosferu u kojoj građani i novinari osjećaju strah od posljedica za razotkrivanje korupcije. U kontekstu demokracije, transparentnost i sloboda medija su ključni, a ove izmjene dovode te vrijednosti u pitanje“, naglasila je zastupnica Centra.

Osim što štiti svoje interese i interes predsjednika stranke, HDZ ovakvim postupanjem, smatra Puljak, stvara atmosferu straha i nepovjerenja među građanima. „Ljudi u Hrvatskoj su zabrinuti i boje se angažirati u politici, strahujući od osvete i ugroze svojih poslova i obitelji. Ova stranačka pravna agresija na građane i donošenje zakona koji štiti interes jedne stranke pokazuje da smo na putu da postanemo potpuno stranačka država. Donošenje ovakvog kaznenog Zakona samo je finale čije se namjere lukavo skrivaju iza dugo očekivanog uvođenja femicida u kazneni zakon“, istaknula je Puljak.

Sve građane, medije i međunarodnu zajednicu pozvala je da obrate pažnju na zabrinjavajuće trendove u Hrvatskoj. „Demokracija se temelji na transparentnosti i slobodi govora, a ovi događaji ukazuju na potencijalno ozbiljno odstupanje od tih temeljnih vrijednosti“, zaključila je.