Skip links

Gradimo sve u 16: Od A do ŽNJ

“Gradimo sve u 16, od A do ŽNJ, od Aglomeracije do Žnjana! U sljedećih 16 dana prezentirat ćemo 16 velikih splitskih projekata na kojima radimo”, najavio je predsjednik Centra, splitski gradonačelnik Ivica Puljak, na predstavljanju idejnog prometnog rješenja cestovnog ulaza i izlaza iz gradske luke.

“Realizacijom ovog projekta riješit ćemo desetljećima dug problem ogromnih gužvi u splitskoj trajektnoj luci, jednoj od najprometnijih putničkih luka na Mediteranu. Rješenje smo predstavili Ministarstvu prometa, Hrvatskim cestama i Hrvatskim željeznicama i dobili vrlo pozitivnu reakciju. Uvjeren sam da nikakve političke nesuglasice neće utjecati na realizaciju ovog projekta koji ima strateški značaj ne samo za Split, nego i Hrvatsku”, poručio je Puljak.

U luku bi se, kako je pojasnio, ulazilo iz Zvonimirove ulice, i to putem vijadukta s četverotračnom cestom. Lokalni i autobusni promet odvijao bi se drugim odvojkom, prema autobusnom i željezničkom terminalu, a u okviru projekta za čiju realizaciju nije potrebno mijenjati GUP, predviđena je i gradnja dviju garaža, ukupnog kapaciteta 1000 parkirnih mjesta.

“Projekt je težak oko 35 milijuna eura. Očekuje se zajedničko financiranje iz državnog i gradskog proračuna te će biti naš apsolutni prioritet u idućem razdoblju. Nakon što sklopimo partnerski sporazum s Hrvatskim cestama i Hrvatskim željeznicama, uslijedit će projektiranje novih cesta”, istaknuo je splitski gradonačelnik.