Skip links

Dan borbe protiv korupcije neki ministri slave radno

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Marijana Puljak čestitala je svim građanima taj dan, a posebno predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću, kao šampionu korupcije među svim premijerima Europske unije. Pravo pitanje, naglasila je, više nije gdje je Plenković u svim ovim aferama, nego što je on u njima i koja je njegova uloga.

ZAGREB, 7. prosinca 2023. – „Uoči Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, želim čestitati svim građanima taj dan, a posebno predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću, koji je šampion korupcije među svim premijerima Europske unije. Hrvatska je, pod vodstvom HDZ-a, premijera Andreja Plenkovića i njegove Vlade, postala jedna od najkorumpiranijih zemalja u Europi. S trona najkorumpiranijeg premijera Plenković je srušio čak i Sanadera“, poručila je na konferenciji za medije saborska zastupnica Centra Marijana Puljak.

Podsjećajući da je tijekom sedam godina Plenkovićeva Vlada bila suočena s brojnim korupcijskim aferama, uključujući Agrokor, Janaf, Vjetroelektrane te slučajeve Pave Barišića, Lovre Kušćevića, Gabrijele Žalac i Tomislava Tolušić, Puljak je istaknula da su u tim aferama nestale milijarde kuna, dok su mnogi ministri i dužnosnici bili optuženi za korupciju.

„29 ministara je napustilo Plenkovićevu Vladu, dakle, puna dva nogometna tima uz zamjene, većinom pod optužbama za korupciju. To je rekord u povijesti hrvatske, vjerujem i europske, ako ne i svjetske politike. Po posljednjoj aferi s ministricom kulture Obuljen Koržinek, vidi se sva Plenkovićeva nervoza. Upire se, preko svake mjere dobrog ukusa, skrenuti europske tužitelje s tog slučaja, da nam svima dokaže kako je u redu krasti hrvatski novac, a nije bilo nikakve namjere krasti europski novac. Na njegovu nesreću, Laura nije Zlata i neće sigurno zaboraviti ovaj slučaj u nekoj ladici. Možemo otvoriti i kladionicu o tome kad će otići Obuljen Koržinek“, rekla je zastupnica.

Pravo pitanje, naglasila je, više nije gdje je Plenković u svim ovim aferama, nego što je on u njima i koja je njegova uloga. „Plenković je postao šampion korupcije među premijerima svih vlada u EU. Podsjetit ću da je, prema podacima Transparency Internationala za prošlu godinu, Hrvatska od 180 zemalja po indeksu korupcije zauzela 57. mjesto, ispred samo 11 zemalja u EU, a gori smo od Ruande. Uz to, u 2022. je u Hrvatskoj otkriveno 13 korupcijskih afera u kojima je ukupno oštećeno javno dobro u vrijednosti od 1,5 milijardi kuna“, kazala je Puljak.

Taj iznos, kako je upozorila, samo je vrh ledenog brijega. Mnoge korupcijske afere nikada ne dođu do javnosti, a dio njih se riješi na način da se počiniteljima korupcije izreknu blage kazne ili se uopće ne procesuiraju. „Ako bi uspjeli iskorijeniti korupciju u Hrvatskoj, godišnje bi uštedjeli nekoliko milijardi kuna“, naglasila je, dodajući da je korupcija jedan od najvećih problema u Hrvatskoj te da nanosi štetu hrvatskom gospodarstvu, društvu i ugledu u svijetu.

„Borba protiv korupcije je ključna za napredak Hrvatske. A tu borbu ne može voditi stranka pravomoćno osuđena za korupciju. To je kao da požar gasi onaj koji ga je zapalio. Plenkovićeva vlada je postala sinonim za korupciju, a sam Plenković, šampion korupcije, je svojim postupcima i zataškavanjem afera pokazao da korupcija za njega nije problem, već način poslovanja“, zaključila je.